Een (elektrische) fiets op de zaak zetten

Insights

september 8, 2020

Een (elektrische) fiets op de zaak zetten

Wanneer je aandeelhouder van een bv bent, heb je de mogelijkheid om een (elektrische) fiets op de zaak te zetten. Dit geldt ook voor het personeel. Hierbij moet je rekening houden met een aantal zaken. Sinds 2020 geldt er zelfs een bijtelling van de fiets. In dit artikel zullen we uitleggen wat er gebeurt wanneer je een fiets op de zaak zet.

Hoe werkt het?

Het is eenvoudig om een fiets op de zaak te zetten. Je bestelt een fiets, zorgt ervoor dat de factuur op naam van het bedrijf staat en neemt de factuur vervolgens op in de boekhouding als investering (er is sprake van een investering wanneer iets meer kost dan € 450 (excl. btw) en langer dan een jaar meegaat). Met deze drie handelingen staat de fiets op de zaak.

De overheid stimuleert het gebruik van de (zakelijke) fiets met verschillende regelingen. Deze regelingen kunnen per fiets verschillen en daarom is het handig om eerst uit te zoeken welke fiets goed bij jou (en jouw bedrijf) past. In het geval van een elektrische fiets is dit nog belangrijker: de aanschafprijs hiervan is vergelijkbaar met die van een tweedehands auto. Maak dan ook geen overhaaste keuze.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

Het op de zaak zetten van een fiets heeft gevolgen voor drie verschillende belastingen: de vennootschapsbelasting (vpb), de omzetbelasting (btw) en de loonbelasting (lb).

Vennootschapsbelasting (vpb)

Voor de vennootschapsbelasting zijn er eigenlijk alleen maar voordelen voor het kopen van een bedrijfsfiets:

  • Je schrijft af op de fiets en dat zorgt voor een lagere winst.
  • Kosten aan de fiets (bijv. reparatie) kun je zakelijk opgegeven.
  • Je hebt eventueel recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA).
  • Je hebt eventueel recht op milieu-investeringsaftrek (MIA).

Bij de kleinschaligheids- investeringsaftrek heb je recht op een extra aftrekpost als er in één jaar ten minste € 2.401 exclusief btw wordt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen. Het percentage is 28%.

Bij de milieu-investeringsaftrek heb je recht op een extra aftrekpost en het biedt ook de mogelijkheid om de fiets in één jaar af te schrijven. De aftrekpost varieert tussen de 13,5% en 36%. Je hebt hier recht op als je voldoet aan bepaalde voorwaarden zoals genoemd op de website van de RVO

Een (elektrische) fiets op de zaak zetten

Omzetbelasting (btw)

Voor de omzetbelasting heb je de mogelijkheid om de betaalde btw over de fiets terug te vorderen. Hier heeft de overheid wel een beperking opgelegd. De regels zijn als volgt:

  • De betaalde btw kan worden teruggevraagd over de fiets. Hier zit wel een maximum aan van € 130 per werknemer. Het gedeelte aan btw dat je niet kunt terugvragen zal als een investering worden opgenomen en daarover kun je afschrijven zoals staat beschreven bij de vennootschapsbelasting.
  • De btw op kosten aan de fiets (bijv. reparatie) kun je volledig verrekenen bij de btw-aangifte.

Loonbelasting (lb)

Bij de loonbelasting krijg je te maken met een bijtelling. Deze is vergelijkbaar met de bijtelling wanneer je een auto op de zaak hebt:

  • De bijtelling bedraagt 7% van de aanschafprijs inclusief btw (ook wel adviesprijs genoemd). De bijtelling geldt altijd of er nu privé mee wordt gereden of niet.
  • Bepaalde reiskostenvergoedingen zijn dan niet meer mogelijk om te verstrekken.

De bijtelling valt vaak reuze mee. Voor een fiets van € 2.000 is de bijtelling ongeveer € 5 netto per maand. Dit bedrag wordt dan gekort op jouw salaris. De meeste fietsen zijn een stuk goedkoper waardoor de maandelijkse bijtelling nog lager uitvalt.

Als jij of je personeel zelf de fiets koopt (en de factuur staat niet op naam van het bedrijf), dan geldt de bijtelling natuurlijk niet. Je werknemer kan dan wel een belastingvrije reiskostenvergoeding krijgen. Deze bedraagt maximaal € 0,19 per zakelijk gereden (fiets)kilometer.

Meet up

Heb je interesse of heb je vragen? Maak een afspraak laat ons weten hoe wij jou verder kunnen helpen.