Investeerders aantrekken voor jouw BV

Insights

februari 17, 2021

Investeerders aantrekken voor jouw BV

Wanneer je wilt groeien als onderneming kan je investeerders aantrekken. Hieronder bespreken we een aantal manieren waarop je investeerders kunt laten investeren in jouw bedrijf en wat hiervan de voor- en nadelen zijn.

Lening

De meest eenvoudige wijze om geld voor jouw onderneming op te halen is door te lenen. Dit kan bij een bank, maar je kan ook geld lenen van andere bedrijven of particulieren. Als tegenprestatie zal degene die het geld uitleent een rentepercentage vragen. Dit is meestal een vaste rente, maar het kan bijvoorbeeld ook afhankelijk gesteld worden van de winst of omzet.

Wanneer je een lening afsluit op het moment dat je net start met jouw bv zal de geldverstrekker vaak vragen persoonlijk garant te staan voor de schuld. Dit betekent dat ondanks dat de bv rechtspersoonlijkheid heeft je alsnog privé aansprakelijk bent voor de schuld.

Het grote voordeel van geld lenen is dat je geen zeggenschap weggeeft in jouw onderneming. Daarnaast weet je in het geval van een vaste rente precies welke kosten je gaat maken. Hier staat tegenover dat investeerders minder geneigd zijn grotere bedragen te investeren, omdat ze niet de potentiële winsten hebben op hun investering wanneer de onderneming groeit.

Converteerbare lening

Een converteerbare lening (convertible loan) is een lening die op een bepaald moment onder bepaalde voorwaarde omgezet kan worden in aandelen in de bv. De investeerder krijgt niet het geld terug, maar aandelen in de bv wanneer de lening geconverteerd wordt. Zowel voor de investeerder als aandeelhouder kan deze constructie zeer interessant zijn.

Het grote voordeel is dat de investeerder mee profiteert in de waardestijgingen van de onderneming als deze zich voordoen. En de investeerder kan ervoor kiezen de investering terug te krijgen wanneer de onderneming niet in waarde stijgt.

Ook voor de bv heeft de converteerbare lening voordelen. De investeerder heeft financieel belang bij een waardestijging van de onderneming en zal daardoor waarschijnlijk meer betrokken zijn bij de onderneming. Daarnaast leidt het uitgeven van aandelen weliswaar tot minder zeggenschap, maar dit leidt er ook toe dat het geleende bedrag niet terugbetaald hoeft te worden. Daardoor staat er minder financiële druk op de onderneming.

Zoals we schreven in het artikel Medewerkers laten delen in de winst via de STAK kun je kiezen voor een STAK om te voorkomen dat je te veel stemgerechtigden in je onderneming krijgt. Daarom is het een goede optie om de te converteren aandelen in een STAK te plaatsen.

Aandelen uitgeven

Bij het aantrekken van investeerders denk je in eerste instantie aan het uitgeven van aandelen tegen betaling. Dit is uiteraard een vrij simpele manier om kapitaal aan te trekken. Denk altijd goed na wat je redenen zijn om aandelen uit te geven voordat je hiervoor kiest. Je geeft namelijk zeggenschap en winstrecht uit handen. Is het aantrekken van de investering het waard om dit uit handen te geven?

Vaak wordt er gekozen om een investeerder aan te trekken die nog iets anders toevoegt aan de onderneming dan geld. Je kunt denken aan kennis, netwerk, etcetera. Denk daarom goed na wie je als investeerder aantrekt.

Investeerders aantrekken voor jouw BV

Een extra aandeelhouder leidt dus tot extra stemgerechtigden. Dit voorkom je zoals gezegd door het oprichten van een STAK. Een andere veel gebruikte optie is het uitgeven van aandelen zonder stemrecht. De nieuwe aandeelhouder heeft dan dezelfde rechten als alle andere aandeelhouders, maar mag niet stemmen op de algemene vergadering van aandeelhouders.

Crowdfunding

Door middel van crowdfunding haal je geld op bij een (grote) groep mensen die allemaal een kleiner bedrag investeren om uiteindelijk tot het gewenste investeringsbedrag te komen. Het gaat dan vaak om investeringen tussen de €1.000 en €20.000 per investeerder. Crowdfunding verloopt vaak via een online platform. Dit platform krijgt meestal een fee voor de bemiddeling tussen de bv en de investeerders.

Voordeel voor de onderneming is dat het erg eenvoudig is via crowdfunding vermogen aan te trekken. Voor de investeerder is het hoge rendement zeer aantrekkelijk. Het gaat vaak om rendementen tussen de 6% en 10%. Ook is risicospreiding een argument voor de investeerder om voor crowdfunding te kiezen. Deze kan namelijk meerdere kleine investeringen doen.

Hier staat tegenover dat het voor de investeerder lastig in te schatten is hoeveel risico de investering met zich meebrengt.

Conclusie

Er zijn dus verschillende opties om investeringen aan te trekken. Overweeg vooraf altijd goed wat voor jou de meest optimale wijze is.

Meet up

Heb je interesse of heb je vragen? Maak een afspraak laat ons weten hoe wij jou verder kunnen helpen.