Medewerkers laten delen in de winst via de STAK

Insights

november 18, 2020

Medewerkers laten delen in de winst via de STAK

Wanneer jouw bv groeit, kan het interessant zijn jouw personeel aan de onderneming te binden. De voor de hand liggende optie is dan: ze laten delen in de winst. Hiervoor zijn meerdere opties. In dit artikel gaan we in op de STAK.

Als directeur-grootaandeelhouder van je bedrijf heb je zelf het liefst de touwtjes in handen. Toch kan het aantrekkelijk zijn om personeel aan je te binden door ze niet alleen een mooi salaris aan te bieden, maar ook een deel van de winst. Dat kan door ze aandelen in je bedrijf aan te bieden. Winstuitkeringen (dividenden) zijn het alleenrecht van de aandeelhouders van een bedrijf.

De algemene vergadering van aandeelhouders

Jaarlijks wordt de jaarrekening goedgekeurd en de winstuitkering vastgesteld door de AVA, de algemene vergadering van aandeelhouders. De AVA bestaat uit iedereen met aandelen in een bedrijf (ongeacht of ze 1% of 100% van de aandelen hebben) en heeft de uiteindelijke zeggenschap. Het bestuur van het bedrijf draagt verantwoording af aan de aandeelhouders.

Dit is vrij simpel bij een bv met één of twee aandeelhouders. Maar als je aandelen gaat uitgeven aan je personeel, kan dit een complexe situatie opleveren waarbij er te veel mensen zeggenschap krijgen en het lastig wordt om beslissingen te nemen. Ook hebben de aandeelhouders inzicht in allerlei cijfers waar je jouw personeel niet direct in wil laten kijken, zoals het salaris van de DGA, de kosten en bepaalde keuzes die gemaakt worden.

Een STAK oprichten

De makkelijkste manier om dit te voorkomen – maar je personeelsleden toch in de winst te laten delen – is door een STAK op te richten, een stichting administratiekantoor. Het enige doel van deze stichting is winst uitkeren zonder dat je stemrecht inlevert.

Dit werkt als volgt: de aandelen van je bedrijf komen in bezit van de stichting. Jij als directeur-grootaandeelhouder van je bv wordt de ‘overdragende aandeelhouder’ in het bestuur van de STAK en bent dus – via de stichting – de enige stemgerechtigde.

De stichting geeft zelf geen aandelen uit, maar certificaten, die worden beheerd in een certificaten register. Wanneer het goed gaat met de bv, keert deze dividend uit aan de STAK. Dat moet dit vervolgens weer uitkeren aan haar certificaathouders.

Medewerkers laten delen in de winst via de STAK

Aangifte inkomstenbelasting voor aandeelhouders

Bij de werknemers met minder dan 5% van de certificaten valt deze winstuitkering in box 3 bij de aangifte inkomstenbelasting. Dit betekent dat er dividendbelasting wordt ingehouden voor het dividend wordt uitgekeerd en dat die dividendbelasting weer aftrekbaar is van de te betalen inkomstenbelasting. Voor werknemers met meer dan 5% van de certificaten vallen de voordelen in box 2 (aanmerkelijk belang).

Je hebt dus via een STAK de optie om certificaten te geven aan je waardevolle werknemers, die je daarmee jaarlijks laat delen in de winst zonder ze zeggenschap te geven. In tegenstelling tot aandelen hoef je de uitgave van certificaten niet bij de notaris vast te leggen, wat administratieve rompslomp scheelt. Let op: om de STAK zelf op te richten moet je wel bij de notaris zijn.

Meet up

Heb je interesse of heb je vragen? Maak een afspraak laat ons weten hoe wij jou verder kunnen helpen.