Noodmaatregelen verlengd

Insights

mei 20, 2020

Noodmaatregelen verlengd

Zoals verwacht wordt het pakket met noodmaatregelen om ondernemers door de coronacrisis te loodsen met drie maanden verlengd. De termijn wordt verlengd van drie maanden naar vier maanden, dus tot 1 oktober in plaats van tot 1 september. In dit tweede noodpakket zijn de reeds bestaande maatregelen enigszins aangepast:

TOZO 2.0

De TOZO-regeling wordt met drie maanden verlengd. Wat er verandert ten opzichte van de huidige regeling is dat het inkomen van de partner nu wel meetelt bij de aanvraag. De TOZO kan je aanvragen bij de gemeente waarin je woont.

Tegemoetkoming vaste lasten MKB (TVL)

Een nieuwe regeling is de Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB. Dit is de opvolger van de huidige TOGS. Deze regeling is bedoeld voor sectoren die het hardst worden getroffen door de coronacrisis en de overheidsmaatregelen. UPDATE: De vergoeding was eerst maximaal 20.000 euro voor drie maanden, dit is nu maximaal 50.000 euro voor vier maanden. De hoogte van deze tegemoetkoming is afhankelijk van de omzet, de kosten en het omzetverlies. De TVL kan je aanvragen bij het RVO

Uitstel van belasting

Ondernemers kunnen ook de komende drie maanden (tot 1 september 2020) uitstel aanvragen voor het betalen van de belasting. Bij de aanvraag krijgen ondernemers standaard drie maanden uitstel. Langer uitstel aanvragen is ook mogelijk, maar dan gelden er aanvullende eisen.

Belastingrente

De invorderings- en belastingrente was al verlaagd naar 0,01%. Dit wordt verlengd tot 1 oktober 2020.

Versoepeling urencriterium

Als je door de coronacrisis niet aan je uren komt, mag je er tijdelijk vanuit gaan dat je de uren wel hebt gehaald. Deze versoepeling wordt ook verlengd tot 1 september 2020.

NOW 2.0

De NOW-regeling wordt verlengd met drie maanden. Ten opzichte van de eerste regeling is de “ontslagboete” komen te vervallen. Bedrijven die gebruik maken van deze regeling mogen geen winstuitkeringen aan aandeelhouders doen, geen bonussen uitkeren aan het bestuur en de directie en geen eigen aandelen inkopen. Verder moeten werkgevers werknemers stimuleren om aan bij- en omscholing te gaan doen. Er komt een crisisprogramma waarmee mensen gratis online scholing en ontwikkeladviezen kunnen volgen.

Meet up

Heb je interesse of heb je vragen? Maak een afspraak laat ons weten hoe wij jou verder kunnen helpen.