Noodpakket coronacrisis opnieuw verlengd

Insights

augustus 31, 2020

Noodpakket coronacrisis opnieuw verlengd

Het steunpakket dat de Nederlandse economie door de coronacrisis moet loodsen is verlengd met negen maanden tot 1 juli 2021. Deze negen maanden worden verdeeld in drie termijnen (kwartalen). Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor ondernemend Nederland vanaf 1 oktober 2020:

TOZO 3

De TOZO-regeling wordt verlengd tot 1 juli 2021. Wat er in de nieuwe TOZO is veranderd ten opzichte van TOZO 2 is dat er nu naar je vermogen wordt gekeken. Als je een vrij besteedbaar vermogen hebt van meer dan € 46.520 kom je niet meer in aanmerking voor de TOZO. Onder vrij besteedbaar vermogen valt onder meer het geld op de bank, aandelen en opties. Ander vermogen zoals je koopwoning, (zakelijke) apparatuur en voorraad telt niet mee.
Als je gebruikt maakt van TOZO 2 wordt dit niet automatisch omgezet in de nieuwe TOZO 3. Je moet dit zelf aanvragen bij de gemeente waar je woont. Dit kan vanaf 1 oktober 2020.

TVL

De tegemoetkoming vaste lasten (TVL) wordt verlengd met drie periodes van drie maanden tot 1 juli 2021. Het maximale bedrag van de tegemoetkoming wordt verhoogd naar € 90.000 (was € 50.000) per periode. In de eerste periode moet je minimaal 30% omzetverlies hebben. De percentages vanaf 1 januari 2021 worden later bekend gemaakt. Je moet minimaal € 4.000 per kwartaal aan vaste lasten hebben om gebruik te maken van de TVL (Dit was € 5.000)

NOW 3

Ook de vernieuwde NOW-regeling (tegemoetkoming in de loonkosten) wordt verlengd met drie periodes van drie maanden tot 1 juli 2021. Voor iedere periode kun je bepalen of je gebruik maakt van deze regeling. Iedere periode wordt de tegemoetkoming iets versoberd. Zo is de vergoeding van de loonsom in de eerste periode 80%. Dit percentage daalt naar 70% in de tweede periode en naar 60% in de laatste periode. Vanaf 1 januari 2021 moet je minimaal 30% omzetverlies hebben om in aanmerking te komen. In de eerste periode is dat nog 20% omzetverlies.
De “ontslagboete” komt te vervallen, want de totale loonsom mag ook geleidelijk dalen per periode.

Uitgestelde belasting terugbetalen

Van uitstel komt geen afstel. In de afgelopen periode hebben heel veel ondernemers gebruik gemaakt van de regeling om uitstel van betaling aan te vragen voor het betalen van belasting.
Tot 1 oktober 2020 is het nog mogelijk om uitstel aan te vragen voor drie maanden. Dit kan je ook doen om een eerder uitstel te verlengen. Dit uitstel loopt dan tot uiterlijk 1 januari 2021. Als deze periode is afgelopen is het weer business as usual. De btw-aangifte van het vierde kwartaal 2020, loonaangifte van december 2020 etc. moeten dan dus weer uiterlijk 31 januari 2021 betaald zijn. Voor de belastingschulden die zijn opgebouwd en waarvoor bijzonder uitstel is verleend in verband met de coronacrisis, komt de belastingdienst met een betalingsregeling. Deze regeling houdt in dat de schulden in 24 maanden (2 jaar) gespreid terugbetaald moeten worden.
Als je een belastingschuld hebt vanwege de coronacrisis zal je in september 2020 een brief krijgen waarin bovenstaande regeling zal worden uitgelegd. In december 2020 ontvang je vervolgens een overzicht van jouw schuld en het maandbedrag dat je vanaf januari 2021 dient terug te betalen.

Meet up

Heb je interesse of heb je vragen? Maak een afspraak laat ons weten hoe wij jou verder kunnen helpen.