Overgestapt naar een BV? Vergeet niet te middelen!

Insights

januari 11, 2019

Overgestapt naar een BV? Vergeet niet te middelen!

Als je van een eenmanszaak overstapt op een BV heb je met verschillende belastingen te maken. De winst in jouw eenmanszaak is (progressief) belast voor de Inkomstenbelasting. De winst in jouw BV is belast voor de Vennootschapsbelasting. Het loon dat je verdient als dga in jouw BV is vervolgens belast voor de Inkomstenbelasting.

Als je te maken hebt met een wisselend inkomen, mag je gebruik maken van middeling. Hierbij wordt het gemiddelde inkomen van drie jaar genomen en hierover berekend hoeveel Inkomstenbelasting je verschuldigd bent. Als dit bedrag aan belasting lager is dan wat je hebt afgedragen, kan je dit (na aftrek van een drempel) terugvragen.

Vaak is de hoogte van de winst één van de redenen om over te stappen naar een bv-constructie

Stel: In 2015 is jouw belastbaar inkomen 100k. In 2016 is dit 150k. In 2017 ben je overgegaan naar een BV en verdien je als dga het gebruikelijk loon van 45k. Ook in 2018 verdien je het gebruikelijk loon van 45k.

Als je in de jaren 2015-2017 gaat middelen kan je een belastingteruggave verwachten van bijna 2.000 euro. Als je gaat middelen in de jaren 2016-2018 kan je een belastingteruggave van maar liefst 4.500 euro verwachten!

Meet up

Heb je interesse of heb je vragen? Maak een afspraak laat ons weten hoe wij jou verder kunnen helpen.