Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19

Insights

maart 30, 2020

Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19

Eenmalige gift van 4000 euro voor ondernemer 

Sinds afgelopen vrijdag (27 maart) is het mogelijk om voor ondernemers een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000 aan te vragen bij de overheid. Deze regeling, “Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS)”, is in het leven geroepen voor ondernemers die zijn getroffen door overheidsmaatregelen.

Voor wie

De tegemoetkoming is bedoeld voor ondernemers die door de overheidsmaatregelen inkomsten mislopen. Denk bijvoorbeeld aan de culturele sector of de horeca die op last van de overheid is gesloten. Door de gift van € 4.000 kunnen zij de zakelijke vaste lasten blijven betalen. De overheid heeft een lijst opgesteld van branches die in aanmerking komen. *

UPDATE: Extra beroepsgroepen toegevoegd aan de TOGS-regeling

Gisteren (7 april) heeft het kabinet besloten om de TOGS-regeling beschikbaar te maken voor contactberoepen die nog niet op de lijst stonden. Zo kunnen onder andere fysiotherapeuten en tandartsen nu ook gebruik maken van de regeling. Ook andere mkb-ers, zoals bijvoorbeeld taxichauffeurs en leveranciers van de horeca zullen worden toegevoegd aan de lijst. Vanaf 15 april kunnen deze toegevoegde ondernemers gebruik maken van deze regeling. De uitbreiding van de lijst vind je hier.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden zijn:

Jouw activiteiten vallen onder de vereiste SBI-Code;Jouw onderneming staat op een ander adres ingeschreven dan je privé-adres. Je hebt dus een externe ruimte (kantoor/winkel/restaurant);Je verwacht minimaal € 4.000 aan omzet mis te lopen tussen 16 maart en 15 juni 2020;Je hebt minimaal € 4.000 aan vaste lasten tussen 16 maart en 15 juni 2020.
De uitgebreide lijst met voorwaarden kan je hier vinden.

Hoe aanvragen

De aanvraag voor de TOGS-regeling doe je bij het RVO op rvo.nl/tegemoetkomingcorona. De aanvraag doe je door middel van je Digid of eHerkenning (niveau 1 of hoger). Zorg dat je het onderstaande bij de hand hebt:

KvK-nummerSBI-CodeBankrekeningnummerCorrespondentie- en bezoekadres
Binnen twee weken wordt de beslissing genomen en wordt er binnen een paar dagen uitgekeerd.

Kom ik in aanmerking?

Onderaan deze pagina kan je op basis van jouw KvK-nummer controleren of jouw activiteit valt onder de vastgestelde SBI-codes die in aanmerking komen.

Als je recht hebt op de TOGS-regeling, maar je staat geregistreerd onder een andere SBI-Code bij de KvK, kan je dit melden bij het RVO. Het heeft geen zin om achteraf je SBI-code te laten aanpassen.

* De lijst wordt naar verwachting vandaag (30 maart) uitgebreid met enkele groepen ondernemers in de non-food sector, zoals winkeliers.

Meet up

Heb je interesse of heb je vragen? Maak een afspraak laat ons weten hoe wij jou verder kunnen helpen.