Wat is de Nederlandse 30% ruling?

Insights

juli 1, 2020

Wat is de Nederlandse 30% ruling?

Om talentvolle werknemers vanuit het buitenland naar Nederland aan te trekken, geldt de 30%-regeling in Nederland. Deze regeling vergoedt kosten die de inkomende werknemer maakt om naar Nederland te komen.

Wat houdt de 30%-regeling in?

Wanneer een werknemer naar Nederland komt voor werk, zal deze extra kosten maken. De werkgever mag belastingvrij een vergoeding geven voor deze kosten. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor:

  • levensonderhoud, wanneer Nederland duurder is dan het woonland
  • een kennismakingsreis
  • documentatie
  • dubbele huisvesting
  • familiebezoeke
  • en cursus Nederlands

De werkgever mag de werkelijke kosten vergoeden of ervoor kiezen 30% van het loon belastingvrij te verstrekken. Aangezien dit administratief veel eenvoudiger is, wordt er meestal gekozen voor deze optie.

Voorwaarden 30%-regeling

Niet elke werknemer die uit het buitenland komt, kan gebruik maken van de 30%-regeling. Er moet aan een aantal eisen voldaan worden. De voorwaarden die gesteld worden aan de 30%-regeling zijn:

  • De werknemer is aangetrokken vanuit het buitenland. Dit betekent dat het arbeidscontract getekend moet zijn op het moment dat de werknemer nog woonde in het buitenland.
  • Er moet sprake zijn van een loonverband. Je kunt dus geen gebruik maken van de 30%-regeling wanneer je een eenmanszaak hebt. Dit kan wel wanneer je deelneemt in een bv. Je wordt dan werknemer van je eigen bv.
  • Je hebt 2 jaar voor de eerste werkdag, meer dan 16 maanden buiten Nederland gewoond én meer dan 150 kilometer van de Nederlandse grens.
  • Je moet een geldige beschikking hebben voor de 30%-regeling.
  • Je hebt specifieke deskundigheid die bijna niet te vinden is op de Nederlandse arbeidsmarkt. Of je voldoet aan deze eis van specifieke deskundigheid, wordt grotendeels bepaald door jouw salaris:
    • Wanneer je 30 jaar of ouder bent, moet je tenminste €38.347 verdienen.
    • Ben je jonger dan 30 dan wordt deze drempel verlaagd naar €29.149 met als voorwaarde dat je een mastergraad hebt die vergelijkbaar is met een master in Nederland.
    • Tenslotte voldoe je ook aan de specifieke deskundigheid wanneer je in Nederland wetenschappelijk onderzoek doet.

Looptijd

De looptijd van de 30%-regeling was altijd acht jaar. Deze is sinds 2019 verkort naar vijf jaar. Nieuwe gebruikers van de 30%-regeling mogen deze dus vijf jaar toepassen. Voor degene die tussen 1 januari 2012 tot en met 31 december 2018 zijn ingekomen en toen de 30%-regeling toegewezen hebben gekregen geldt overgangsrecht. Het overgangsrecht bepaalt dat de regeling stopt per 1 januari 2021 wanneer je op die datum meer dan 5 jaar gebruik hebt gemaakt van de 30%-regeling. Wanneer je er op die datum nog geen 5 jaar gebruik van gemaakt hebt, dan loopt deze nog door totdat maximaal 5 jaar verstreken zijn.

Wat is de Nederlandse 30% ruling?

30%-regeling en eigen onderneming

Zoals gezegd kun je ook gebruik te maken van de 30%-regeling vanuit je eigen onderneming. Belangrijk is wel dat je in loondienst moet zijn. Daarom kan je geen gebruik maken van de 30%-regeling wanneer je een eenmanszaak hebt. Je moet een bv hebben. Dan ben je in loondienst en kan je gebruik maken van de regeling. Hierbij zijn er twee situaties te onderscheiden:

  • Je woont in het buitenland
    Wanneer je in het buitenland woont en je wilt als ondernemer starten kan je gebruik maken van de 30%-regeling. Hierbij moet je aan de eerdergenoemde voorwaarden voldoen. Je moet onder andere je arbeidscontract tekenen wanneer je nog in het buitenland woont. Dit kan alleen wanneer de bv al is opgericht. Je moet dit dus allemaal regelen wanneer je nog in niet in Nederland woonachtig bent. Dit kan een lastige procedure zijn. Wij kunnen hierbij helpen.
  • Je woont in Nederland
    Als je al in Nederland woont, gebruik maakt van de 30%-regeling bij je werkgever én je zelf ondernemer wilt worden, dan kan je ook gebruik maken van de 30%-regeling. Ook dan moet je een bv oprichten en in loondienst gaan bij jouw eigen bv.
    Houd er altijd rekening mee dat je aan de vereisten van de 30%-regeling voldoet. Daarnaast moet er ook aan de regels van het gebruikelijk loon voldaan worden. Het gebruikelijk loon stelt een hogere looneis dan de 30%-regeling, daardoor zul je als directeur-grootaandeelhouder wanneer je gebruik wilt maken van de 30%-regeling een hoger loon moeten uitkeren dan op basis van de hierboven genoemde eisen.

Meet up

Heb je interesse of heb je vragen? Maak een afspraak laat ons weten hoe wij jou verder kunnen helpen.