Met welke maatregelen helpt de overheid ondernemers tijdens de corona uitbraak?

Insights

maart 18, 2020

Met welke maatregelen helpt de overheid ondernemers tijdens de corona uitbraak?

De overheid heeft een aantal maatregelen getroffen om te zorgen dat ondernemers die worden getroffen door het coronavirus niet acuut in de problemen komen. Vooralsnog zijn dit regelingen die ervoor zorgen dat de teruglopende inkomsten niet direct voor een acuut cashflowprobleem zorgen.

Uitstel van betaling

Als je door de coronacrisis in de cashflowproblemen komt, kan je de Belastingdienst verzoeken om uitstel van betaling voor de volgende belastingen:

  • Inkomstenbelasting
  • Vennootschapsbelasting
  • Omzetbelasting (btw)
  • Loonheffingen

Hoe doe je dit?

Als je een aanslag hebt ontvangen die je niet kan betalen stuur je een brief (per post) naar de Belastingdienst. Hierin vermeld je dat je door het coronavirus in betalingsproblemen komt. Je geeft ook aan wanneer je verwacht dat je de belasting wel kunt betalen. Daarnaast heb je ook een verklaring nodig van een derde (bijvoorbeeld je boekhouder). In deze verklaring staat het volgende:

  • Je hebt momenteel betalingsproblemen;
  • Deze betalingsproblemen zijn het gevolg van het coronavirus.

Als klant van Founders neem je contact op met je boekhouder. Hij / zij heeft het concept van de brief en de verklaring van ons voor je klaarliggen.

Je krijgt dan binnen een aantal weken een reactie van de Belastingdienst. Je zal geen boete krijgen voor het te laat betalen van de belasting.

BBZ (bijstand voor zelfstandigen)

Als je als zelfstandige tijdelijk financiële problemen hebt, kun je een Bbz-uitkering aanvragen bij de gemeente waarin je woont. In principe is een Bbz-uitkering een lening die je moet terugbetalen, maar nu voor de eerste drie maanden is dit een gift. De Bbz-uitkering vult je inkomen aan tot het sociaal minimumloon, dus is echt voor deze ZZP-ers die in de problemen komen met de eerste basisbehoeften.

Over hoe de BBZ aan te vragen, kunnen we nu nog niet meer vertellen, komende dagen verwachten we updates.

Werktijdverkorting

Als je door het coronavirus tijdelijk geen of minder werk hebt voor je personeel, kan je een aanvraag indienen voor werktijdverkorting. Je vraagt in eerste instantie een vergunning aan bij het ministerie van Sociale Zaken. Als je een vergunning hebt, kan je jouw aanvraag indienen bij het UWV.

Meet up

Heb je interesse of heb je vragen? Maak een afspraak laat ons weten hoe wij jou verder kunnen helpen.